Wacklesbron

Brobyggardagen, för dig som brokonstruktör!

Vi har kunskap och lång erfarenhet för att kunna hjälpa dig med ditt nästa broprojekt – allt från små, smidiga lösningar för mindre broar till stora lite mer komplexa lösningar för exempelvis en bågbro.

Pretec har under en längre tid medverkat under Brobyggardagen där vi varje år brukar få många trevliga och intressanta möten. Det här året kommer vi endast att finnas med digitalt, ett beslut av Brosamverkan som känns väl genomtänkt i dessa tider.

Väl på plats under Brobyggardagen har våra erfarna säljare haft möjlighet att förse våra besökare med kunskap och ge svar på de frågor som ställs. För att kompensera för det informationstillfälle som nu uteblir och för att bidra till att den digitala Brobyggardagen blir så komplett som möjligt har Pretec valt att presentera delar av vårt sortiment här. Vi vill helt enkelt göra det lite enklare för dig som är involverad i att konstruera broar.

Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar, vi finns tillgängliga för dig!
Se våra kontaktuppgifter här.


Estetiska dragstag med ETA-godkännande för nominella storlekar upp till M160 – ASDO dragstag
ASDO dragstagssystem med en tilltalande estetisk design används för alla slags konstruktioner, oavsett om det gäller broar, arenor eller byggnader. Dragstagen finns i diametrar från M12 till M160 och kan levereras i kolstål av kvaliteterna 355-S & 540-S eller Syrafast stål E600-S. Stagen kan levereras hela upp till 22 meter.

ASDO dragstag kan användas för kryssförband på ett antal olika sätt, samtliga är enkla att installera och tillåter längdjustering på-plats för att tillgodose konstruktionstoleranser.

ASDO-systemet är det enda förankrings- och tryckstagssystem som har ett ETA-godkännande för nominella storlekar upp till M160. Gaffelanslutningar i gjutstål i förening med höghållfasta ankarstag/förankringsstag möjliggör bärförmåga upp till 9568 kN.

Några av de broprojekt som vi levererat ASDO dragstagssystem till är Västberga Allébro (M160 med rullgängad gänga), Walckesbron och Tullhusbron i Norrköping.

Se mer av ASDOs produkter här. För mer ingående information, ladda gärna ner vår ASDO-katalog.

ASDO dragstag, Västberga Allébro

Ett enklare dragstagsalternativ med snabba leveranstider, även på speciallängder – PDS dragstag
PDS-stagen är ett enklare alternativ med ett antal fixlängder som kombineras med en passbit och som kan kapas på plats för större flexibilitet vid osäkerhet på systemlängd. Lagerförs från M16 till M30 i varmförzinkat. Dragstag kan användas som kryssförband på olika sätt och samtliga är enkla att installera och tillåter längdjustering på-plats för att tillgodose konstruktionstoleranser. Pretec har egen verkstad och kan erbjuda snabba leveranser även på speciallängder.

Några av de broprojekt som vi levererat PDS dragstagssystem till är Hästepallarna, Ridbro Lill-Jansskogen och Skidbro Branäs.

Se vårt utbud av PDS dragstag här.

PDS dragstag, Hästepallarna

Det snabbaste sättet att ansluta stålsektioner utan borrning eller svetsning på plats – Lindapter
Lindapters produkter underlättar montagen ute på arbetsplatser. Produkterna är ett snabbt och kostnadseffektivt alternativ till borrning eller svetsning på plats och är utformade för att minska installationstid och arbetskostnader. En höghållfast, permanent (eller tillfällig) anslutning uppnås snabbt genom att till exempel klämma två stålprofiler. Lindapter har utökat sitt sortiment med CE-godkända produkter vilket erbjuder ingenjörer och byggare ett brett utbud av alternativ för att utforma CE-godkända stålverksanslutningar enligt Eurocode 3. Alla tänkbara stålanslutningar kan snabbt uppnås utan borrning eller svetsning på plats med hjälp av Lindapters klämsystem.

Tillsammans med Lindapters erfarna ingenjörer hjälper vi dig att ta fram lösningar och ritningar inför ditt nästa projekt, inklusive CAD/BIM-filer, helt utan kostnad.

Ett av de broprojekt som vi har levererat Lindapter till är Hisingsbron.

Läs gärna mer om Lindapter och se mer detaljerad information samt instruktionsfilmer under respektive produkt här.

Lindapter klämplattor, Sahlgrenska fasadhiss

Stålbyggnadsskruv för förspända förband EN 14399 och för icke förspända förband EN 15048

EN 14399 för förspända förband
De flesta broar som byggs är en kombination av stål och betong. Den bärande brokonstruktionen byggs oftast i stål och farbanan i betong. I brokonstruktioner är det i regel förspända förband som föreskrivs.

Pretec erbjuder mot förfrågan stålbyggnadsskruv EN 14399-4, fästelement för förspända förband. Dimensioner mellan M12-M36, hållfasthetsklass 10.9/10 och varmförzinkade.

För godkänd CE-märkning ska skruven användas ihop med SB-mutter 10 EN 14399-4 och brickor enligt EN 14399-6. Tillhörande 3.1 certifikat enligt SS-EN 10204:2005. Tjockleken på brickorna ska ingå vid beräkning av ett förbands klämlängd.

HV-bult med tillhörande HV-mutter och HV-bricka bör endast användas som ett set från samma leverantör. Förspända bultförband är mycket känsliga för skillnader i både tillverkning och smörjning. Därför är det viktigt att de levereras av samma tillverkare som också är ansvarig för funktionaliteten av skruvförbandet. Av samma anledning är det viktigt att ytbehandlingen av skruvförbandet är kontrollerad av tillverkaren.

EN 15048 för icke förspända förband
Pretec erbjuder ett brett sortiment av stålbyggnadsskruv EN15048-1, fästelement för icke förspända skruvar för stålkonstruktioner. Samprovade skruv ISO 4017/ISO 4014 och mutter ISO 4032 med hållfasthetsklass 8.8, varmförzinkade och CE-godkända. Skruv och mutter levereras i gemensam förpackning med batchmärkning. Tillhörande 3.1 certifikat enligt SS-EN 10204:2005.

Vi lagerför M12x30 – M36x140 och erbjuder snabba leveranser direkt från vårt lager i Kungälv, fler dimensioner mot förfrågan.

Se vårt utbud av SB-Bult här.

SB-Bult, Ångbåtsbryggan i Lysekil

Armeringsskarvar som underlättar arbetet vid gjutning av sektioner
Armeringsskarven är en produkt som underlättar arbetet vid gjutning av sektioner på till exempel en kantbalk i en brokonstruktion. Istället för att göra avstängare anpassade till genomgående kamstål används armeringsskarvshonan tillsammans med en spikbricka, direkt i formsidan. Vid ett sådant förfarande kan en avstängare användas i ett helt stycke och återanvändas på ett mer effektivt sätt. När avstängaren rivs ner tas även spikbrickan bort och arbetet kan fortsätta genom att koppla samman armeringsskarvshonan med en armeringsskarvshane.

Hylsan och klämningens kapacitet överstiger kamstålets minsta tillåtna kapacitet (kamstålet är dimensionerande).

Armeringsskarven har många användningsområden där skarvarmering ska tillämpas och tillverkas hos oss på Pretec mot order.

Ett av de broprojekt som vi har levererat Lindapter till är Älvsborgsbron.

Se vårt utbud av armeringsskarvar här.

Armeringsskarvar, Älvsborgsbron

Brett utbud av gängstänger med snabb leveranstid
Gängstänger används vid olika typer av montage, kan kapas till önskad längd samt kompletteras med muttrar och brickor. Pretec lagerför från M 3 till M64 och kan erbjuda större dimensioner vid förfrågan. Kvaliteter som lagerförs är 4.8, S355J2, 8.8, 10.9, 12.9, obehandlat, elförzinkat, varmförzinkat, rostfritt A2, syrafast A4 och Duplex EN1.4462.

Ett av de broprojekt som vi har levererat gängstänger till är Hisingsbron.

Se vårt utbud av gängstänger här.


Verkstad som klarar speciallösningar och en certifierad svetsavdelning
Pretec har en egen svetsavdelning och är certifierade enligt EN 1090-1. Vi tillverkar utifrån kundens önskemål och kan leverera CE-märkta, svetsade ingjutningsdetaljer med snabb leveranstid.

Med vår egna verkstad klarar vi speciallösningar mot ritning genom rullgängning, skärgängning, kapning, invändig gängning, stansning, bockning, klämning och svetsning – även det med snabb leveranstid.

Skicka gärna din förfrågan till order@pretec.se


Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar!
Vi finns tillgängliga för dig, se våra kontaktuppgifter här.